11

ponedjeljak

listopad

2004

Izložba radova Slobodana Bijeljca u Muzeju savremene umjetnosti RS
"Trilogija stradanja"

BANJA LUKA - Izložba radova Slobodana Bijeljca, akademskog slikara i vajara iz Pariza, pod nazivom "Trilogija stradanja" otvorena je u četvrtak uveče u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjoj Luci.

"Trilogija stradanja" obuhvata desetogodišnje stvaralaštvo u kojem su nastala tri ciklusa radova: "Otmica Evrope" (od 1994. do 2004. godine - radovi na papiru, lavirunzi i tempera), "Bosanska raspeća" (od 1997. do 2004. godine - radovi na papiru, lavirunzi i tempera) i "Brodski dnevnik" (kolaži nastali od 2002. do 2004. godine - drvo, terakota i kamen).

Izložbu Slobodana Bijeljca otvorio je Žan Žak Bekver, direktor Francuskog instituta u BiH.

"Slobodan Bijeljac me je proveo kroz svoju izložbu, iznenađen sam raznolikošću tehnika koje on primjenjuje u svom radu. U sali u kojoj je izložen ciklus 'Otmica Evrope' više imam utisak da se radi o 'Otmici Pariza', jer je u njemu predstavljena Francuska. Prijatno sam iznenađen načinom na koji je autor obradio kamen i postupkom rada na skulpturama, jer me taj stil obrade podsjeća na praistorijsko razdoblje", rekao je Bekver.

O radovima Slobodana Bijeljca govorila je i Sarita Vujković, kustos u MSU RS.

"Bijeljac se ovom izložbom prvi put predstavlja banjolučkoj publici. Unošenjem autoportreta umjetnik poput hroničara upotpunjuje sliku. Slike, svaka za sebe, izuzetno su bogate sadržajem i lančano su povezane u priču", rekla je Vujkovićeva.

Svečanom otvaranju izložbe, pored javnih i kulturnih ličnosti iz Banje Luke i RS, prisustvovali su predstavnici francuske ambasade u BiH. Jedan dio trilogije, "Brodski dnevnik" u avgustu je bio postavljen u "Galeriji 96" u Prijedoru, a "Balkanska raspeća" su prezentovana publici u septembru u Centru za kulturu u Smederevu. Bijeljac se odlučio da kompletnu "Trilogiju stradanja" predstavi u MSU RS, a izložba će biti otvorena do 1. novembra.

<< Arhiva >>