13

srijeda

listopad

2004

Sve o Lubardi
S. P. 12.10.2004, 18:58:10

ONO što nije pošlo za rukom muzejima i(li) drugim državnim institucijama kulture u protekle tri decenije - koliko je prošlo od smrti velikog jugoslovenskog, srpskog i crnogorskog slikara Petra Lubarde - realizovala je jedna od najstarijih podgoričkih privatnih galerija Tiodorović. Monografija posvećena Petru Lubardi na bezmalo 600 strana i sa blizu 800 reprodukcija u boji intervjuima i stručnim tekstom akademika Olge Perović, biografijom i bibliografijom koje je napisala LJiljana Zeković jeste publikacija iza koje su trebale da stanu institucije kulture ove zemlje.
U ovom kapitalnom delu prvi put je ozbiljno, stručno sagledano delo i život barda srpskog i crnogorskog slikarstva Petra Lubarde. I, moglo bi se reći da je to, kako je pomenula na beogradskoj promociji knjige preksinoć u „Hajatu“ Olga Petrović - enciklopedija o Lubardi čiji duh je prepoznat širom sveta. Međutim tek ovom studijom koja obiluje pedantno i sveobuhvatno prikupljenom dokumentarnom građom Lubardino delo se čuva od zaborava. Privatnom inicijativom njegovo stvaralaštvo je objedinjeno u monografske okvire, a kako su tekstovi i na engleskom jeziku ova značajna i vizuelno atraktivno uobličena knjiga biće dostupna i stranoj čitalačkoj publici.
Lubardine slike su fotografisane na više od 65 lokacija i u monografiji se nalazi gotovo celokupno njegovo delo rasuto po zemlji, bivšim republikama i iz inostranih kolekcija počev od crteža, preko akvarela i ulja do lakova.

<< Arhiva >>