27
srijeda
listopad
2004
Čaj za bolje pamćenje
Redovita konzumacija crnog i zelenog čaja može popraviti pamćenje, tvrde britanski znanstvenici s Newcastle University.
Njihovo istraživanje je pokazalo da sastojci zelenog i crnog čaja utječu na aktivnost ključnih enzima u mozgu povezanih s pamćenjem.
Znanstvenici se nadaju da će njihovo istraživanje pomoći u razvoju novih tretmana za Alzheimerovu bolest.
Dosadašnja testiranja su pokazala kako čaj ima sličan učinak kao i lijekovi razvijeni za borbu protiv te bolesti.
Utvrđeno je i da sastojci zelenog čaja onemogućavaju stvaranje naslaga proteina u mozgu koje su karakteristične za Alzheimerovu bolest.
Pozitivan učinak zelenog čaja je trajao čak tjedan dana, a crnog samo jedan dan.
Postojećim lijekovima nije moguće izliječiti Alzheimerovu bolest nego samo usporiti njezin razvoj.
Dodatan problem predstavljaju i brojni neugodni popratni učinci postojećih lijekova, pa znanstvenici pokušavaju pronaći odgovarajuću alternativu za njih.
komentiraj (1) * ispiši * #