27

srijeda

listopad

2004

Oproštaj od Johna Peela

Slavni BBC-jev DJ je u 65. godini preminuo od srčanog udara dok je bio u turističkom posjetu Peruu. Evo kako se od njega opraštaju glazbenici kojima je donio slavu.

"On je bio rijetka pojava čak i među velikim DJ-evima." - Noel Gallagher, Oasis

"U svijetu koji postaje sve jednoličniji i unaprijed programiraniji, John Peel se isticao kao drugačiji lik na glazbenoj sceni i ne mogu se sjetiti nikog tko je to radio toliko dobro ili tko će to raditi sad kad njega više nema." - Jarvis Cocker (Pulp)

"Mi nikad ne bismo uspjeli da nije bilo njega. U njegovoj radio emisiji bismo, isprobavajući razne verzije pjesama, uvijek odsvirali onu najbolju." - Johnny Marr (The Smiths)

"Zahvaljujući njemu sam čuo totalno opskurnu ali najutjecajniju glazbu koju sam ikad čuo. On je bio žila kucavica koja je vodila do glazbe kakvu inače nikad ne bih čuo." - James Dean Bradfield (Manic Street Preachers)

"Da nije bilo Johna Peela, ne bi bilo Joy Divisiona ni New Ordera. On je bio jedan od malobrojnih ljudi koji su bili spremni bandovima alternativne glazbe dati šansu da ih se čuje, i cijeli život nastavljao je biti zagovornik glazbe koja probija nove puteve." - Bernard Sumner (Joy Division/New Order)

"Bio je čudesan, i nije bio bitan samo za Britaniju, njegov utjecaj stigao je i do nas u SAD." - Kurt Wagner (Lambchop)

"On je bio najbitnija stvar koja se nama dogodila u našoj karijeri. Moja sućut njegovoj predivnoj obitelji. On neće nikad biti zaboravljen jer je imao duh glazbe u sebi." - Damon Albarn (Blur/Gorillaz)

"Bio je veliki čovjek, silna prznica, rijedak poput dobre glazbe koju je volio." Elvis Costello

"Moj život se promijenio zauvijek 1977." - Feargal Sharkey, pjevač Undertonesa čiju pjesmu Teenage Kicks je Peel tada pustio na radiju nekoliko puta zaredom. Upravo tu pjesmu, njegovu najdražu, Peel je oporučno zatražio da se pusti na njegovoj sahrani.

"Ožalostila me vijest o njegovoj smrti. Bio je jedinstven glas u britanskim medijima koji je taj svoj glas koristio da otkriva nove talente i čini ih dostupnijima mnogo široj publici." - premijer Tony Blair

No, nama se najviše sviđa posmrtni kompliment koji je dan nakon smrti velikom DJ-u stigao od Michaela Eavisa, organizatora Glastonbury festivala. U počast čovjeku koji je od mnogih neafirmiranih bandova napravio zvijezde, ona pozornica na najvećem britanskom rock-festivalu na kojoj sviraju mlade, nove grupe odsad će se službeno zvati John Peel Stage.



<< Arhiva >>